Undersøgelserne i de syv havnebyer fremhæver, at kommunal planlægning er afgørende for havnenes ud- vikling. Planlægningens rolle omfatter at skabe en sam- menhængende vision, fremme fysisk integration mellem havn og by, styrke erhvervsudvikling og håndtere sociale og miljømæssige udfordringer.
Der er forskelle i, hvor langt byerne er nået i deres plan- lægning, og hvilke fokusområder de prioriterer. Større byer som Helsingør og Esbjerg har haft mere omfattende planlægningsstrategier, mens mindre byer som Gedser og Rødbyhavn står over for større udfordringer på grund af begrænsede ressourcer og en mindre central rolle i den kommunale planlægning. Ikke desto mindre er der på tværs af byerne en fælles erkendelse af, at kommunal planlægning er afgørende for at sikre en bæredygtig og integreret udvikling af havneområderne.
Kommunal planlægning har således en vigtig betydning for udviklingen af en sammenhængende vision for hav- nens rolle i byens fremtid. I flere af byerne understreges det, at en klar planlægningsstrategi kan hjælpe med at definere havnens funktioner, fremme integration mellem havn og by og identificere udviklingsområder inden for både erhverv og rekreative aktiviteter. En veldefineret planlægningsproces kan sikre, at havnens udvikling sker i overensstemmelse med byens overordnede mål og behov, hvilket inkluderer at balancere erhvervsaktiviteter med lokale, sociale og miljømæssige hensyn.
For eksempel har den kommunale planlægning i Hirts- hals arbejdet på at mindske afstanden mellem by og havn gennem forbedrede fysiske forbindelser og infra- struktur, hvilket har styrket havnens rolle som en del af byens liv. I byer som Hanstholm og Grenaa har kommu- nal planlægning medvirket til at identificere muligheder for diversificering af havneerhvervene og fremme inve- steringer inden for nye sektorer som grøn teknologi og turisme.
Særligt synes kommuneplanlægning at rumme et stort potentiale som det koordinerende led mellem de for- skellige interesser, der eksisterer i havnebyen, og sikre, at forskellige sektorielle interesser tænkes sammen. Eksem- pelvis kan grøn omstilling og forbedret bykvalitet udvik- les i sammenhæng fremfor som selvstændige søjler uden direkte forbindelse. Ydermere udgør planlægningen en nøgle til at samordne og håndtere de mange forskellige interesser og holdninger til havnebyens fremtid, således at der opnås den størst mulige balance mellem hensyn til transitbyen og levebyen.