Spring til indhold
create.aau.dk

Nyhed

Lysforsker har undersøgt livet på Danmarks mørkeste ø

Lagt online: 19.12.2024

Mørket på den lille ø Anholt giver ikke kun mulighed for at opleve stjernehimlen på en anden måde. Det giver også mennesker en anden oplevelse af omgivelserne ifølge lysarkitekt Mette Hvass, der har undersøgt Anholt-beboeres forhold til mørket.

Nyhed

Lysforsker har undersøgt livet på Danmarks mørkeste ø

Lagt online: 19.12.2024

Mørket på den lille ø Anholt giver ikke kun mulighed for at opleve stjernehimlen på en anden måde. Det giver også mennesker en anden oplevelse af omgivelserne ifølge lysarkitekt Mette Hvass, der har undersøgt Anholt-beboeres forhold til mørket.

Af Tor Bagger, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Mette Hvass, Lighting Design Lab, AAU

Anholt i Kattegat er kendt for at være særligt mørk i vinterhalvåret, og en af dem, der har haft sin gang på i øens mørke, er adjunkt Mette Hvass, der er lysarkitekt og ansat på Aalborg Universitets lysdesign-uddannelse i København og AAU Lighting Design Lab. Hun har i fokusgrupper og på gåture i vintermørket interviewet beboere på øen for at blive klogere på, hvordan mørket påvirker menneskers adfærd og oplevelse af naturen.

Mit arbejde i mørket handler om min interesse for lys

Mette Hvass, AAU Lighting Design Lab

”Det er interessant, hvordan man kan træne sig op og være i mørket – at blive venner med mørket, som en af deltagerne kalder det. Altså at man sætter andre sanser i spil og bruger det konstruktivt, også i fællesskabet. Mit arbejde i mørket handler om min interesse for lys, og jeg er blevet bekræftet i, at vi godt kan dæmpe lyset, der hvor det passer til konteksten”, forklarer lysarkitekt Mette Hvass, der mener, at man alt for mange steder blot lyssætter uden at se på konteksten.

 

Mette Hvass har i en årrække undersøgt menneskers oplevelse af lys i byen bl.a. for at udfordre antagelsen om, at mere lys er bedre, og hun mener, der er brug for at reducere belysningsniveauet i vores udendørsmiljøer. Ikke kun af hensyn til energibesparelser og lysforurening af naturen, men også på grund af en øget bevidsthed om, hvordan lys kan skade dyr og planter, og hvordan øgede lysmængder i de mørke timer forstyrrer menneskers døgnrytme på en helbredsskadelig måde. Derfor har hun de seneste år undersøgt, om det er muligt at påvirke trangen til at have meget lys og at få en ny bevidsthed om, hvad mørket kan bidrage med.

Hendes viden fra Anholt-projektet ”At leve med mørket” skal give inspiration til den måde, man designer lys og mørke i vores byer, for at mindske lysforurening og skabe belysningsprojekter, hvor både lys og mørke er indtænkt fra starten. Mette Hvass skal arbejde videre med erfaringerne i de kommende år, og forude venter også et treårigt internationalt projekt med fem europæiske universiteter kaldet ”Art of Darkness” fra januar 2025.

 

Lysforskeren fra AAU er ikke den eneste, der arbejder aktivt med Anholts mørke. De seneste fem år har den lokale forening Dark Sky Anholt arbejdet på at dokumentere og forfine mørket for på et tidspunkt at kunne opnå en mørkecertificering fra organisationen DarkSky International.

Mere info om Anholt-projektet og lysdesign

Fakta om Dark Sky

KONTAKT:

  • AAU Lighting Design Lab: Mette Hvass. Forsker, Aalborg Universitet København. Tlf. 51 30 81 18, mh@create.aau.dk
  • Pressekontakt: Tor Bagger. Journalist, AAU Kommunikation og Public Affairs. Tlf. 30 17 31 65, toba@adm.aau.dk